Скільки коштує архітектурна і інтер‘єрна фотозйомка: міжнародний досвід ціноутворення

Нещодавно в спільноті українських архітектурних і інтер‘єрних фотографів відбулася дискусія стосовно ціноутворення і комунікації цін замовникам. Адже сьогодні в світі існують різні моделі формування і комунікації ціни, кожна з яких має свої особливості, переваги, сильні і слабкі сторони. Це можуть бути ціни, сформовані за робочу зміну (пів-дня і цілий день), може бути погодинна оплата роботи, також бувають ціни, коли вартість виставляється за 1 фотографію, або ціна формується за виконання проекту в цілому, без прив‘язки до часу. Мені стало цікаво подивитися на міжнародну практику ціноутворення, і то, яким чином архітектурні фотографи в різних країнах формують свої ціни, причому цікаво було дізнатися саме актуальні практики цього питання, що існують сьогодні.

Тому я зробив пошуковий запит в Google “pricing of interior photography”, і вибрав серед результатів органічної видачі сайти фотографів з різних країн, які потрапили на перші чотири сторінки результатів пошуку, і які мали чітко сформульовану інформацію про ціни на послуги, які вони пропонують своїм замовникам. Нижче я надаю стислу інформацію про різні форми ціноутворення, і посилання на сайти, де можна переглянути більш детальну інформацію.

Сразу же маю зауважити, що я зробив фокус на аспектах ціноутворення саме для архітектурної і інтер‘єрної фотозйомки, і вони не стосуються так званої “зйомки нерухомості для продажу і оренди” (“real estate photography”), яка має іншу бізнес-модель і інші підходи до формування ціни.

Ось яку інформацію про ціни я знайшов у різних фотографів (в порядку пошукової видачі):

  • David Marquardt Architectural Photography (США, 21 рік професійної роботи):
    Девід пропонує 2 простих варіанти: $1500 за день зйомки, або $250 за одну годину зйомки.
    День зйомки включає 8 знімальних годин, і якщо зйомка триває довше, то після 8 годин “вмикається” погодинна оплата.
    Погодинна оплата має мінімальний поріг зйомки $500, і не включає оплату логистики (додається окремо навіть для першої локації).
    Обидва ці способи включають необмежені по строкам умови використання фото одним замовником.
    Цікаво, що Девід опціонально пропонує замовлення використання додаткового світла.
  • Amanda Birnie Studio (США, 12 років професійного досвіду, також знімає весілля):
    У Аманди є пропозиція двох типів інтер‘єрних зйомок: “Мала зйомка” тривалістю до 2 годин, вартістю $800, тривалість якої можна збільшити додатковим часом с вартістю $200 за годину.
    Також, є зйомка повного дня, вартістю $3200 і тривалістю 8 годин (з яких 1 година припадає на ланч). Ціни включають обмежені майнові права використання фотографій одним замовником.
    Резервація дня зйомки потребує депозиту розміром $300.
  • Dave Adams Photography (США, 27 років в бізнесі, retired):
    Дейв пропонував своїм замовникам наступні опції:
    – зйомка тривалістю на цілий день, вартість $1200, додатково сплачуються права використання фотографій, або для місцевих невеликих компаній зйомка вартістю $1000, з включеними правами локального використання. Якщо довше, ніж зміна, то вмикається погодинна оплата $150 за годину;
    – зйомка коротша, ніж на цілий день, проводиться з погодинною оплатою вартістю $150 за годину, тривалість мінімум 2,5 години.
    – за обробку світлин виставляється рахунок $25/фото. Додаткова нестандартна обробка рахується за тарифом $125 за годину;
    – час в дорозі до локації також сплачується додатково, за ціною $62,50 за годину подорожі.
    – якщо бюджет зйомки складають 2 учасника (повинні бути відомі до зйомки), то додається вартість використання фото другим учасником 35% від суми інвойсу. Після зйомки інші замовники сплачують 100% вартості.
  • Patrick Steel (Великобританія):
    Патрік пропонує зйомку тривалістю повного дня (з 9:00 до 17:00, 1 година на ланч), вартістю 1000 фунтів старлингів (додаткові витрати сплачуються окремо), або пів-дня вартістю 600 фунтів (з 9:00 до 13:00 або з 13:00 до 17:00). За кожен день зйомки також сплачується день обробки фотографій, з таким самим рейтом. Вартість використання фото включена в ціну.
    Для далеких локацій сплачується час, потрібний для подорожі (тариф часу 50% від вартості повного дня зйомки). Нічні зйомки мають тариф з коефіцієнтом до денного 1,5.
  • Tony Colangelo Photography (Канада):
    Тоні пропонує тариф “повного дня” (10-15 фото на виході), або “пів-дня”. Обробка фото також рахується окремо і додається до інвойсу. Також, додатково можуть сплачуватись інші витрати (робота асистенту, оренда обладнання, тощо.).
  • Orlando Sydney Photography (Австралія, 20 років професійного досвіду):
    Тарифікація можлива як за зйомку цілого об‘єкту (від $1100, royalty-free ліцензії), так і погодинно ($280 – $550, в залежності від загального часу, потрібного для зйомки).
    Статистика інших фотографів в Австралії: зйомка об‘єкту архітектури/інтер‘єру може мати вартість $660-$3300 в залежності від складності і об‘єму роботи.
  • Sergio Sabag Photography (Канада, Торонто, 19 років професійної практики):
    Пропонує наступні стандартні схеми: пів-дня зйомки, до 4 знімальних годин, вартістю $480-$650, або зйомка повного дня (до 8 годин), вартістю $800-$1200. Вартість включає необмежені права використання світлин для одного замовника. Також, зверху додаються: вартість постобробки CAD $35 за 1 фото, вартість логістики (при необхідності) і інші витрати, і податок HST 13%.
  • Barry Mackenzie Photography (Великобританія):
    Пропонує на вибір 4 пакети:
    Essential вартістю $500, який включає до 2 годин зйомки, і 5 фінальних фото (кожне додаткове фото коштує $150);
    Basic вартістю $1000, який включає до 4 годин на локації, і 10 фінальних фото (кожне додаткове фото коштує $150);
    Standard вартістю $2000, який включає до 8 годин на локації, і 20 фінальних фото (кожне додаткове фото коштує $150);
    Premium вартістю $3000, який включає до 12 годин на локації, і 30 фінальних фото (кожне додаткове фото коштує $150);
    Кожен з пакетів включає необмежені права використання світлин для одного замовника (без права передачі іншим особам). Додаткова обробка коштує $75 за годину. Для кожного додаткового учасника бюджету зйомки додається 30% вартості ліцензії користування фото.
  • Aras Imaging (Sara Clausnitzer, Канада):
    Пропонуються зйомка на пів-дня вартістю $800, до 4 годин, 9 фінальних фото, або
    зйомка на цілий день вартістю $1600, до 10 годин, 18 фінальних фото.
    Ліцензії для додаткових фото замовник може придбати по ціні $80 за фото. Інші учасники проекту можуть придбати ліцензії за ціною $200 за фото.
    За межами ареалу обслуговування також додається вартість логістики.
    Для інших учасників бюджету зйомки додається $400 (пів-дня), або $800 (цілий день), так званого cost-sharing fee, рахунок виставляється на першого замовника.
  • Charleston Real Estate Photographers , Air Design Photography (США):
    Пропонуються зйомка на пів-дня, тривалістю до 4 годин, до 30 фінальних фото, вартістю $500, плюс додатково сплачується ліцензія користування вартістю $400. Додаткова година зйомки коштує $150. Додаткова обробка фото коштує $16, вечірня зйомка екстер‘єру коштує $250.
    Зйомка на цілий день триває до 7 годин, до 60 фінальних фотографій, вартість $900, плюс додатково сплачується ліцензія $700. Додаткова година зйомки коштує $150. Додаткова обробка фото коштує $16, вечірня зйомка екстер‘єру коштує $250.
  • Biztour (Великобританія, група фотографів, кожен з досвідом 10+ років):
    Пропонують дві опції: пів-дня, тривалістю до 4 годин, вартістю 550 фунтів стерлингів (15 фінальних фото) і зйомка цілого дня, тривалістю до 8 годин, вартістю 950 фунтів (30 фінальних фото).
    Також, пропонуються різноманітні додаткові сервіси, на кштальт віртуальних турів, відео і т.п.
  • THEO TZIA (Великобританія, 10+ років професійної практики):
    Пропонує два базових рейта, в залежності від кількості фінальних фото:
    – 600 фунтів стерлингів – до 15 фінальних фото, до 3 годин зйомки. Кожне додаткове фото коштує замовнику 40 фунтів.
    – 1100 фунтів стерлингів – до 30 фінальних фото, до 6 годин зйомки. Кожне додаткове фото коштує замовнику 40 фунтів.
    За 2 тижня до дня зйомки замовник має внести депозит у розмірі 50% від вартості, а решта 50% сплачується після надання контактних відбитків (тобто, превью фото перед фінальною обробкою). Фінальна обробка починається після сплати повної суми замовлення. Для кожного додаткового учасника бюджету зйомки додається 30% вартості ліцензії користування фото.
  • Aryeo Blog (Блог компанії-виробника ПЗ для сфери нерухомості, пост від Matthew Digati):
    Приводять аргументи, чому для архітектурної та інтер‘єрної зйомки краще застосовувати погодинну, або оплату за день (пів-дня), на відміну від пакетних пропозицій, які добре працюють для зйомок нерухомості для продажу або оренди.
  • Цікавий кейс опублікований на Apalmanac від Shaun Talbot:
    він пояснює в статті причини, чому він перейшов від ціноутворення за зйомку з тарифу повного дня до погодинної оплати. У певних випадках погодинна оплата працює краще і для фотографа, і для замовника. Також, цікаві коментарії під його матеріалом, де пояснюються негативні моменти погодинної оплати і переваги тарифу зйомки за пів-дня/повний-день. Раджу всім почитати ці корисні для розуміння аргументи.

Висновки

Як можна побачити, в різних країнах існують рідні підходи до формування цін на архітектурну і інтер‘єрну зйомку. І хоча можна знайти приклади і погодинної оплати, і ціни за окреме фото, і ціни за зйомку всього проекту по брифу, тим не менш, найбільш популярною серед інтер‘єрних фотографів є саме тарификація зйомок за пів-дня і повний день, з подальшим продовженням понад стандартної тривалості зйомки по цінам погодинної оплати (це так звана ціна “Creative Fee”). При цьому іноді ще окремо додаються умови стосовно кількості фінальних фотографій, а також додатково може братися оплата за обробку фото, їх використання, тощо.

Окремо вважаю важливим звернути увагу українських фотографів на те, що у всіх без виключення країнах є стандартна практика розподілення бюджету зйомки серед кількох учасників (які мають бути відомі до зйомки). В таких випадках додаткова вартість на кожного учасника бюджету складатиме 30-35% від вартості зйомки, але в результаті для кожного з учасників їх частина оплати стає меншою, ніж при “самостійній” оплаті повної вартості зйомки.

5 травня 2023 р.

Автор: Sergiy Kadulin Photography