Як вибирати комп’ютер для фотографа

Автор: Сергій Кадулін, www.sergiykadulin.com

Перша публікація: 09/01/2022

Цю статтю я написав на прохання Київської Школи Фотографії, адже для багатьох студентів доволі часто постає питання придбання ПК для обробки фотографій. Публікую першу редакцію з доповненнями і правками, зробленими у червні 2022 року.

Вступ

Зазвичай фотографи, які мають багаторічний досвід зйомок і цифрової обробки світлин в обраних напрямках спеціалізації, не потребують додаткових порад стосовно вибору комп’ютерної платформи.

Найчастіше питання вибору типу та моделі комп’ютера виникає у новачків, тих, хто робить перші кроки у професію фотографа, тому мої поради будуть більше адресовані саме тим, хто обиратиме комп’ютер для обробки своїх світлин вперше.

На чому грунтуються мої поради? Маючи вищу освіту у сфері радіоелектроніки, на початку 90-х років я збирав власноруч персональні комп’ютери, сервери, встановлював мережі і т.д., паралельно займався програмуванням (C++, Assembler, СУБД). Далі мав більше ніж 20 років досвіду роботи у великих ІТ компаніях – лідерах ринку інформаційних технологій (APC, Hewlett-Packard, Microsoft, ERC (Appledistribution)). Працюючи в hp, відповідав за проект відкриття фабрики локального виробництва ПК, за стандартами та технологією компанії. 

Починаючи з 2013 року я професійно займаюсь фотографією, маючи спеціалізацію архітектурної та інтер’єрної фото- та відео зйомки, а також художньої фотографії. Власноруч обробляю всі свої світлини, монтую відео, створюю різні художні проекти за допомогою ПК.

Тож маю певний досвід і розуміння персональних компьютерів різних виробників і платформ, як з технологічної точки зору, так і з боку професійного користувача.

Windows чи Apple?

Перед тим, як ми розглянемо критерії вибору ПК для фотографа, хочу висловити свої думки стосовно двох найбільш поширених у світі платформ ПК: Windows та Apple. Мій власний досвід роботи на комп’ютерах на платформі Windows – більше, ніж 19 років, і на платформі Apple – починаючи з 2009 року (зараз майже 13 років). 

Принципова різниця між цими платформами полягає в тому, що розробка апаратної частини і програмного забезпечення (насамперед операційної системи на базі ОС UNIX) для ПК Apple проходить в рамках однієї компанії, за рахунок чого Apple вдається на протязі багатьох років досягати кращої інтеграції «заліза» та «софта», що в кінцевому рахунку забезпечує більшу стабільність роботи всієї системи. За рахунок цього користувачі ПК Apple витрачають менше часу і зусиль на вирішення різних технічних проблем, і більше часу можуть присвятити своїй фаховій роботі.

Мій персональний досвід: починаючи з 2009 року я не мав жодного апаратно/програмного збою на всіх своїх десктопах та ноутбуках Apple, жодної хвилини власного часу не витратив на вирішення проблем драйверів, зависання ОС, вірусів, та інше. 100% часу роботи на ПК присвячено лише творчій роботі.  Періодично я робив лише перехід на більш сучасні і потужні моделі/версії ПЗ, плюс встановлював (в автоматичному або ручному режимі) оновлення систем безпеки MacOS та інших програм, що не забирає багато зусиль та часу. Великий додатковий «плюс» платформи Apple полягає в тому, що всі пристрої, які створює компанія (ПК, ноутбуки, планшети, смартфони, тощо) працюють в одній екосистемі, мають схожий інтуітивний інтерфейс, і дуже добре «стикуються» з різними завданнями, які мені, як фотографу, потрібно виконувати у тих чи інших проектах.

На відміну від Apple, ПК інших виробників мають апаратну частину, яку розробляють і тестують інженери різних компаній, і вони повинні інтегрувати всі апаратні компоненти з операційною системою, яку розробляє і підтримує {зовнішня для них} компанія Microsoft. Не завжди така інтеграція буває вдалою, що призводить до численних збоїв або нестабільної роботи програм, драйверів, тощо. Великі компанії – відомі бренди (IBM/Lenovo, Asus, Acer, HP, …) мають певну культуру виробництва та контроль якості, і вкладають великі зусилля в розробку та тестування своїх ПК на базі Windows, за рахунок чого їм вдається створювати ефективні та стабільно працюючі комп’ютери. Також, за рахунок більшої кількості виробників ПК на платформі Windows, вищим є рівень конкуренції, і як наслідок, ціни на таки ПК зазвичай нижчі, ніж на аналогічні за параметрами ПК Apple.

Незважаючи на зазначені вище відмінності платформ Windows/Apple, та на мій власний досвід на користь Apple, все ж таки маю зазначити, що фотографи зможуть успішно використовувати будь-яку платформу для своєї роботи, і обидві платформи надають сьогодні сучасні і потужні інструменти в руки митців. Ще один важливий момент, який потрібно брати до уваги – це розвиток технологій. Інформаційні технології розвиваються дуже швидко, і це призводить до потреби постійно поновлювати як апаратну платформу, так і програмне забезпечення. Ця стаття написана у січні 2022 року, і будь-які посилання в ній на конкретні моделі ПК будуть неактуальними за 6-9 місяців, адже на ринку з’являться більш потужні і сучасні процесори, пам’ять, версії операційних систем та програмного забезпечення. Але фотографу, який (яка) планує сьогодні придбати ПК для обробки фото, потрібно розуміти, що це у будь-якому разі – середньострокова інвестиція, і через 3…5 років вам прийдеться знову купляти новий ПК. Ви просто будете неефективні та неконкурентноспроможні, якщо не зробите цього.

Критерії вибору ПК для фотографа

З чого ж починати фотографу, який, або яка захоче вперше купити персональний комп’ютер для обробки своїх світлин?

Я це бачу так:

По-перше, треба для себе визначити, яким жанром(~ми) фотографії (спеціалізації) ви плануєте займатися в найближчі 3-4 роки. Різні жанри фотографії вимагатимуть різні технології обробки та створення фотографій, і, відповідно, вимоги до ПК для обробки таких світлин будуть досить сильно відрізнятися.

Наприклад, репортажна/вулична, або пейзажна фотографія у своїй більшості не потребують значних ресурсів ПК для обробки світлин, на відміну, від, скажімо, рекламної, предметної, або інтер’єрної фотографії, де зазвичай багатошарову обробку в Adobe Photoshop фотографій, створених камерами з великими матрицями, буде зручніше і швидше робити на потужному ПК-десктопі з великим об’ємом оперативної пам’яті. 

Наприклад, декілька років тому я робив цікавий проект по створенню гігапіксельних панорам історичних та природних пам’яток України, де кожен фінальний файл складався, як пазл, з десятків, а іноді і сотен окремих світлин. Пам’ятаю гігапіксельну фотографію фортеці у Кам’янці-Подільському, яку я створив за допомогою PtGui Pro, та обробляв її у Photoshop. Фінальний файл для друку був за розміром більше 2 терабайт, причому мені прийшлося його штучно зменшити, щоб «влізти» у максимально дозволений розмір JPEG-файлу (65535 х 65535 px).

А якщо у вас через рік виникне бажання почати знімати та монтувати відео для ваших клієнтів? Який тоді має бути ваш ПК? 

Тобто, подумайте, і оцініть свої інтереси з точки зору спеціалізації на 3…5 років вперед.

По-друге, вам буде потрібно зрозуміти, яке саме програмне забезпечення ви будете використовувати для обробки своїх фото. В залежності від списку таких програм, вам буде потрібно визначити мінімальні вимоги до свого ПК. Такі вимоги зазвичай всі виробники програм публікують на своїх сайтах.

Наприклад, ось посилання на мінімальну конфігурацію ПК для деяких популярних програм обробки світлин (станом на 09/01/2022):

https://helpx.adobe.com/photoshop/system-requirements.html

https://helpx.adobe.com/lightroom-cc/system-requirements.html

https://helpx.adobe.com/bridge/system-requirements.html

https://www.captureone.com/en/explore-features/tech-spec

https://manual.skylum.com/4/fr/topic/technical-requirements

Складаючи список мінімальних вимог для тих чи інших обраних програм, беріть до уваги той факт, що майже всі розробники програм щороку виводять на ринок нові, більш потужні версії своїх програм, з новими цікавими можливостями. Тому потрібно закладати певний «запас» з точки зору вимог до ПК.

По-третє, зверніть увагу на те, який розмір мають RAW-файли з вашої камери, і наскільки інтенсивно ви плануєте фотографувати. Чим більший розмір матриці, та її розподільна спроможність, тим більший за розміром файл буде на виході. Цей розмір впливатиме на швидкість обробки світлини, а кількість зроблених вами фото за рік дасть можливість оцінити приблизно, який розмір диску (або системи збереження даних) буде вам необхідний на 3…5 років вперед.

Врахуйте також цей фактор, якщо ви плануєте перейти на більш якісну та потужну камеру через рік-два – який буде тоді розмір RAW-файлу?

Наприклад, мій Canon 5D Mark IV видає з матриці RAW файли розміром приблизно 30-40 Мбайт, а середньоформатна камера Pentax 645z – файли у форматі PEF розміром 60-80 Мбайт. Тобто, одна невелика зйомка в 300 кадрів на камеру середнього формату може легко «потягнути» не менше 20 Гбайт дискового простору тільки для RAW файлів. Додайте сюди ще PSD/TIFF, які будуть створені при обробці, і 30-40 Гбайт даних вже зайняті. Скільки таких зйомок ви будете робити на протязі року? 3 років? 5 років?

В-четверте, подумайте, як часто ви подорожуєте, і чи потрібен вам буде ПК для зйомок та обробки фото у подорожах або на виїзді? Якщо вам потрібно буде знімати проект у відрядженні в іншому місті, або країні, де немає можливості взяти в оренду ПК, тоді, можливо, вам важливо мати свій ноутбук? Якщо плануєте подорожі, то вага обладнання та компактність стають дуже важливими.

Для комбінованих випадків можливо придбати ноутбук, який можна брати з собою у подорожі, а обробку світлин вдома робити на цьому ноутбуці, під’єднавши його до якісного монітору та зовнішньої системи збереження даних, наприклад, RAID-масиву.

Якщо зйомки на виїзді або подорожі не плануються, то найбільш ефективно буде придбати ПК у форматі десктопу (ціна/продуктивність). При однаковій ціні десктопа з ноутбуком, перший буде більш потужний і продуктивний.

В-п’яте, якщо плануєте купляти десктоп або використовувати ноутбук як домашню робочу станцію, вам також потрібно буде придбати якісний монітор. Не має сенсу купляти дорогий ПК і підключати його до монітору, який не зможе відтворити потрібні вам кольори, або матиме недостатній контраст. Раджу при виборі монітору шукати моделі, які створені спеціально для обробки світлин. Як мінімум, вони мають розмір екрану не менше 21-24 дюймів, і мають охоплювати 100% кольорового простору sRGB і бажано як можна більше простору Adobe RGB (аж до 99%).

Ось декілька посилань на сучасні (2022 р.) монітори для обробки фото:

https://www.creativebloq.com/buying-guides/best-monitors-for-photo-editing

https://www.digitalcameraworld.com/buying-guides/best-monitors-for-photographers

Також, вам буде потрібно зробити калібровку монітору (з врахуванням умов обробки фото у вашому середовищі) і періодично її повторювати, що забезпечувати високу якість зроблених вами фото.

І, нарешті, в-шосте, ми підійшли до важливого пункту – бюджету. Саме так, не має сенсу думати про бюджет, якщо ви не зможете на цю суму грошей придбати потрібний вам інструмент для роботи. Тому спочатку уважно думаємо про перші 5 пунктів, вирішуємо, що саме нам потрібно, і лише потім йдем шукати на це гроші. 

Якщо наявної суми грошей недостатньо для придбання навіть мінімальної потрібної конфігурації ПК, то раджу пошукати інші можливості (наприклад, придбання у кредит, або виплата з відтермінуванням, або пошук техніки, що була в користуванні).

Потрібний вам бюджет має включати такі базові складові:

  • Вартість ноутбуку або десктопу
  • Вартість монітору
  • Вартість програмного забезпечення (разове придбання або річна/місячна підписка)
  • Вартість системи збереження даних (вона також використовується для створення резервних копій)

Можливою порадою з точки зору лімітованого бюджету буде не купляти найбільш сучасні ПК на момент їх появи на ринку. Адже всі виробники використовують перші місяці появи цікавих новинок як вау-фактор і ціна зазвичай має певний преміум. У той же час, конкуренція на ринку та вихід нових моделей ПК призводять до швидкого зменшення ціни, і ПК, які вийшли на ринок 6-9 місяців тому, будуть мати меншу ціну, але кращі параметри ціна/якість. Корисно буде також «впіймати» цікаві промо-пропозиції (на кштальт «чорної» п’ятниці), і скористатися додатковою знижкою. Після того, як ви розглянули критерії вибору ПК, тепер треба більш детально розглянути деякі аспекти їх апаратного забезпечення, щоб зрозуміти, як це впливає на обробку фотографій.

Апаратні складові ПК для фотографа: на що звертати увагу?

Сучасні ПК, як десктопи, так і ноутбуки, складаються з великої кількості електронних компонент, і кожна з них впливає на якість, потужність, продуктивність, енергоспоживання та інші параметри комп’ютера.

Топові бренди-виробники ПК мають високу культуру їх розробки та виробництва, і використовують надійні і якісні компоненти. В рамках цієї статті неможливо зробити аналіз всіх складових компонент, і у мене немає такої мети. Але я хочу сказати декілька слів про найбільш важливі компоненти з точки зору обробки зображень.

Процесор

Процесор – це мозок комп’ютера, його найбільш важлива частина, яка за допомогою команд операційної системи керує всіма іншими компонентами, виконує команди програмного забезпечення з обробки даних та зображень, забезпечує роботу мережевих компонент і так далі.

З урахуванням наданих вище порад, я рекомендую купляти конфігурації ПК з процесорами, які за своїми характеристиками будуть знаходитись у верхній третині модельного ряду виробників Intel/AMD, а для платформи Apple (нагадую, станом на січень 2022 року) – з процесорами М1/M1 Pro/М2. У будь якому разі вони мають підтримувати 64-бітні операційні системи

Так, це мають бути процесори не нижче Intel® 5 покоління, але рекомендую Intel® Core™ i7 7 покоління і вище, або їх AMD – еквівалент (AMD Ryzen™ 7 2го покоління або вище). 

Графічний процесор або графічна карта

Графічна система ПК – це критично важлива частина у сенсі роботи з зображеннями. Велика кількість операцій в Photoshop виконується виключно при наявності сумісного графічного процесора та підтримки ним певних стандартів.

Для обробки фотографій важливо, щоб графічна система була окремим дискретним компонентом (не інтегрована у процесор), і задовольняла таким вимогам:

  • Підтримка стандарту DirectX 12 для ПК на базі Windows або з підтримкою Metal для ПК Apple
  • Рекомендую не менш 4 Гбайт графічної пам’яті (для підтримки 4К-дисплеїв)

Перевірити сумісність графічної карти не важко: достатньо в Photoshop вибрати в меню Help -> GPUCompatibility, і ви побачите звіт стосовно вашої графічної карти.

Ось що, наприклад, видає Photoshop на моєму iMac:

Оперативна пам’ять

Оперативна пам’ять має супер-важливе значення для спроможності ПК завантажувати і швидко обробляти графічні файли, як векторні, так і растрові (фотографії). Якщо ваш бюджет дозволяє, то я рекомендую купляти ПК з максимально можливим об’ємом оперативної пам’яті.

Буде також непогано, якщо ваша система дозволятиме через певний час зробити «апгрейд», тобто збільшити об’єм пам’яті шляхом додаванням її модулей. Це досить зручний спосіб покращити продуктивність вашого ПК, адже ціна майже на всі компоненти постійно знижується.

Сучасний компьютер для обробки світлин повинен мати не менше 8 Гбайт (я навіть рекомендую 16+ Гбайт) оперативної пам’яті. Але якщо плануєте ще й займатися відео, то краще мати 32+ Гбайт.

Жорсткий диск

Важливо, дуже важливо, щоб він був швидкий. Тому я рекомендую диски типу SSD (solid-state drives), а не звичайні HDD. Чим більшим буде диск, тим краще. Порахуйте, скільки місця вам буде потрібно для фото, які ви назнімаєте та обробите на протязі року? 3 років? Додайте простір для файлів операційної системи, та інших програм.

Хоча Adobe та інші розробники графічних програм рекомендують 16 Гбайт вільного дискового простору, зі свого власного досвіду можу зробити висновок, що необхідно не менше 100 Гбайт вільного простору для зручної обробки фотографій.

Екран (для ноутбуків) / Монітор

Якість, якість, якість. Це 3 головних критерія стосовно вибору екрану ноутбука або монітору. 

Якісний екран/монітор сьогодні – це:

  • Не менш 1920 х 1080 пікселів, краще 1920 х 1200р + для екранів менше 20 дюймів, для більших екранів – не менш 4К або 5К (Retina)
  • На базі технології IPS (in-plane-switching) для якісної кольоропередачі і контрасту
  • Обов’язково калібрований
  • Підтримка кольорових просторів 100% sRGB, і бажано 99% Adobe RGB (якщо плануєте готувати світлини для поліграфічного друку)
  • Розмір для монітору десктопу по діагоналі 21, 24, 27 дюймів або більше 
  • Додатковою зручністю буде можливість встановлення монітору у вертикальне положення (на 90°) для обробки вертикальних фото

Операційна система

Операційна система (ОС) повинна бути 64-бітна, адже практично всі сучасні програми обробки зображень – 64-бітні. 

Photoshop сьогодні вимагає Windows 10 64-bit (version 1909) або пізнішу версію. Для комп’ютерів Appleрекомендується MacOS Big Sur (ver 11), macOS Catalina (ver 10.15) або пізніші.

Важливо зазначити, що розробники ПЗ постійно випускають оновлення і нові версії своїх програм. Оновлення зазвичай виправляють виявлені помилки, покращують продуктивність і безпеку ПК. Тому важливо слідкувати за появою оновлень ОС та програм і вчасно їх встановлювати.

З іншого боку, з кожним роком користування вашого ПК, він буде працювати все повільніше на останніх версіях ПЗ. Це зрозуміло, адже версії ОС та ПЗ створюються і оптимізуються для найбільш сучасних і майбутніх апаратних платформ. Це і є головна причина того, що через 3-5 років ваш ПК стане морально застарілим і його потрібно буде оновити, щоб ваша персональна ефективність і продуктивність праці не впала.

Інтерфейси, блоки живлення та інші компоненти

Інтерфейси – це те, що з’єднує ваш ПК із зовнішнім світом. За допомогою інтерфейсів до ПК можна підключити зовнішній монітор, графічний планшет, систему зберігання даних, калібратор, принтер, вашу цифрову камеру та безліч інших корисних приладів. 

Тому важливо, щоб ви, обираючи ПК, брали до уваги ті пристрої, з якими вам потрібно буде працювати, і переконалися, що необхідні інтерфейси є у складі вибраної вами конфігурації комп’ютера.

Краще обирати найбільш сучасні і високопродуктивні інтерфейси (USB-C, USB 3.2 Gen 1,2, Thunderbolt 3, 4, …). Так, наприклад, порт стандарту USB 2.0 забезпечує максимальну швидкість передачі даних 480 Мбіт/сек, а у той же час сучасний USB 3.2 Gen 2 SuperSpeed – 10 Гбіт/сек, а Thunderbolt 3, 4 – 40 Гбіт/сек. Швидкий порт передачі даних дозволить вам ефективно працювати з камерами, підключеними до ПК, або швидко завантажувати фото та відео файли з карток пам’яти на диск для обробки, або вести обробку з файлами на швидкому зовнішньому диску.

Деякі раніше створені пристрої, які можуть бути у вас в наявності, ймовірно використовують інші стандарти інтерфейсів, тому це також важливо перевірити. Якщо сучасна платформа вже не має «старих» інтерфейсів, вам доведеться шукати перехідні пристрої, або взагалі відмовитись від використання таких приладів.

Також важливим компонентом ПК є блок живлення (БЖ). Часто всередині нього встановлений вентилятор, який… – так, так, це – найбільш часто виходячий з ладу компонент ПК (це світова статистика сервісних центрів). Адже він – механічний, працює часто з великим навантаженням, а ще й коли ваш ПК встановлений на підлозі, десь в кутку, з купою проводів, і ваш пилосос там нечастий гість, то всередині БЖ швидко накопичується купа пилу, що створює дійсно стресові умови роботи всіх компонент БЖ. Додайте сюди шум від роботи БЖ, який буде постійно вас супроводжувати під час обробки фото, і стане зрозуміло, чому треба уважно ставитись до таких, на перший поглад, не дуже важливих речей.

Висновки

В цій статті я навмисно не давав посилання на конкретні моделі ПК (десктопів та ноутбуків) різних виробників. Я вважаю більш важливим дати читачеві базові підходи та критерії вибору ПК для фотографа, таким чином, щоб ці поради були би актуальними на протязі певного часу. Адже будь-яке посилання на інтернет-магазин з певною конфігурацією може наступного дня стати неактуальним.

Також, хочу наголосити, що незважаючи на те, що ми розглядали певні окремі компоненти ПК, все ж таки вам треба буде дивитися на їх загальну сумісність і наскільки все добре інтегровано у фінальному продукті. Тут на допомогу можуть прийти численні benchmark-сайти, на яких можна зробити тести продуктивності різних моделей ПК і подивитись їх у порівнянні з іншими системами.